اختلافات در اسرائیل تا آمریکا کشیده شد نتانیاهو: بایدن وقیح است
حمایت از رژيم صهيونيستي در آمریکا و بهویژه در میان دموکراتهای این کشور به شکل بیسابقهای کاهش یافته و بايدن هنوز نتانياهو را به كاخ سفيد دعوت نكرده است. اقدامات ضدحقوق بشري كابينه رژيم صهيونيستي عليه فلسطينيها آنقدر گسترده و فراگير شده كه آمريكاييها
سرويس خارجي-
ميدانند حمايت از نتانياهو دردسرساز خواهد بود.
حدود هشت ماه پيش در ظهر پنجشنبه، ۸ دی ۱۴۰۱ «بنيامين نتانياهو»، كار دوباره خود را بهعنوان نخستوزير رژيم صهيونيستي در تلآويو آغاز كرد. همواره رسم بر آن بوده كه نخستوزيران رژيم صهيونيستي در اولين سفر خارجي خود پس از آغاز بهكار به واشنگتن سفر كنند، اما اكنون حدود هشت ماه از روي كار آمدن نتانياهو ميگذرد و او در اين مدت چهار سفر خارجي به كشورهاي اروپايي داشته است، اما نتانياهو هنوز به واشنگتن نرفته است. اكسيوس هفته گذشته گزارش داد كه كاخ سفيد تصميمي براي دعوت از نتانياهو ندارد و به نظر نميرسد كه مقامات آمريكايي حداقل به اين زوديها تصميمي براي دعوت از نتانياهو داشته باشند. بيش از هفت ماه قهر سياسي نتانياهو و بايدن نشان ميدهد كه يك تنش كمسابقه در روابط تلآويو و واشنگتن حاكم است و شايد تا به امروز هيچگاه دو طرف تا اين اندازه از هم دور نبودهاند. اختلافات ميان بايدن و نتانياهو حتي به سطح رسانهها نيز كشيده شده است و دو روز پيش، بایدن در جریان کنفرانس مطبوعاتی در پاسخ به سؤالی درباره اینکه از نتانیاهو برای سفر به آمریکا دعوت خواهد کرد، یا نه، بدون نام بردن از نتانياهو اعلام كرد كه از هرتزوگ(رئيس رژيم صهيونيستي) دعوت خواهم كرد. همين اظهار نظر بايدن با خشم نتانياهو روبهرو شد و او با ادبياتي غيرمعمول، بايدن را وقيح توصيف كرده است. تايمز اسرائيل به نقل از يكي از مشاوران نتانياهو گفته است كه او در واکنش به اظهارات بايدن گفت که «بایدن خیلی وقیح است، حتی وقیحتر از اوباما، اوباما حتی اینگونه صحبت نمیکرد.» «یائیر لاپید»، نخستوزیر پیشین و رهبر کنونی اپوزیسیون در فلسطین اشغالی نیز پیشتر به شکرآب شدن روابط میان رژیم صهیونیستی و آمریکا اشاره كرده و در یک پیام توئیتری نوشته بود: «اسرائیل چندین دهه نزدیکترین متحد ایالات متحده بود، اما افراطیترین كابينه در تاریخ اسرائیل ناگهان آن را خراب کرد.» با توجه به تنشهاي لفظي کنونی، به نظر ميرسد كه حمایت از رژيم صهيونيستي در آمریکا و بهویژه در میان دموکراتهای این کشور با نرخ بیسابقهای کاهش یافته است و بيدليل نيست كه بايدن هنوز نتانياهو را به كاخ سفيد دعوت نكرده است. درواقع رژیم صهیونیستی به قدری دست به بیهنجاری و نقض برخی اصول در فلسطين و همچنين در منطقه زده که حتی دولت آمریکا نیز در بحث حمایت از آن با چالشهای جدی روبهرو شده است. واشنگتن ميداند كه حمايت از كابينه فعلي در تلآويو براي آمريكا دردسرساز است و باعث افزايش انتقادات از كاخ سفيد خواهد شد، از همينرو نيز بايدن قهر سياسي را بهجاي روابط رسمي با نتانياهو در دستوركار قرار داده است.
بايدن صهيونيست عليه نتانياهو
ریشههای اصلی رویکردِ منفی دولت بایدن نسبت به نتانیاهو را باید در گذشته و زمانی که نخستوزیر کنونی رژيم اسرائیل، این رژیم را به متحد جمهوریخواهان علیه دموکراتها و سیاستهایشان تبدیل کرد، جستوجو کرد. تاکتیکهای نتانیاهو در دوره حضور ترامپ در قدرت برای تلآويو سودآور بود با این حال به محض خروج ترامپ از قدرت، آسیبهای جدی به رژيم اسرائیل و موقعیت سیاسی نتانیاهو وارد شد. شکی نیست که بایدن حامی دوآتشه رژيم اسرائیل است. او نهتنها از منظر سیاسی، بلکه از حیث ایدئولوژیک نیز قویا به صهيونيستها وفادار است. او در جایی میگوید: «من یک صهیونیست هستم. برای صهیونیست بودن نیازی نیست که یهودی باشید.» او این موضعگیری را بارها و بارها و با غرور تمام ایراد کرده است. با این همه باید در نظر داشت که بایدن، ضد نتانیاهو نیز است. مسئلهای که کاملا در نقطه مقابل روابط دوستانه ترامپ- نتانیاهو قرار دارد. بایدن زمانی که معاون رئیسجمهور آمریکا یعنی باراک اوباما بود، تا حد زیادی نشانههایی را از رویکردهای خود در مخالفت با نتانیاهو بروز داده بود. اقدامات تهاجمی نتانیاهو علیه دولت اوباما، به بایدن آموخت که او (نتانیاهو) شخصیت قابل اعتمادی نیست. با این همه، بایدن با توجه به موقعیت نهچندان مطلوب خود در میان آمریکاییها(از حیث محبوبیت عمومی) نمیتواند نتانیاهو را صراحتا به چالش بکشد و بدون تردید در این رابطه نگاهی جدی به لابی قدرتمند نتانیاهو و اسرائیل در آمریکا دارد. از سوي ديگر، در داخل تلآويو نيز مخالفتها با آمريكاييها بيش از گذشته ديده ميشود و روز گذشته «ایتمار بنگوير»، وزیر تندرو رژیم صهیونیستی در مصاحبه تلویزیونی با کانال ۱۴ عبری در واکنش به انتقاد «جو بایدن» در مسلح کردن شهرکنشینان علیه فلسطینیان کرانه باختری بهشدت به او تاخت. وی با حملات تند لفظي به مواضع جو بایدن که توزیع (عامدانه) سلاح میان شهرکنشینان اشغالی توسط مقامات صهیونیستی را «تندروی» در حق ساکنان کرانه باختری نامید، مدعی شد: «اسرائیل بخشی از قلمرو آمریکا نیست» که در امور داخلی این رژیم مداخله کند.
تلآويو در اوج بحران
همزمان كه اختلافنظر ميان نتانياهو و بايدن به قهر سياسي چندين ماهه ميان آنها منجر شده و سردترين روابط را ميان تلآويو و واشنگتن رقم زده است، در داخل تلآويو نيز درگيريها و تنشها ميان مقامات صهيونيست ادامه دارد، تا آنجا كه «اسحاق هرتزوگ»، رئيس رژيم صهيونيستي در يك كنفرانس خبري هشدار داد که ادامه اختلافات ميان بین موافقان و مخالفان لایحه تغییرات قوانين قضایی شکستی تاریخی برای این رژیم را رقم خواهد زد. همچنین، هزاران نظامی ذخیره و ماموران امنیتی و جاسوسی رژیم صهیونیستی روز یکشنبه با تجمع مقابل خانه «یوآف گالانت» وزیر جنگ این رژیم، از وی خواستند به اعتراضات بپیوندد. ۱۵۰ هزار نفر نیز شنبهشب در خیابان «کابلان» در مرکز تلآویو در اعتراض به لایحه تغییرات قضایی تجمع کردند. معترضان در قدس اشغالی مقابل منزل نخستوزیر رژیم صهیونیستی تجمع کرده و خیابان منتهی به خانه نتانیاهو را بستند. علاوهبر قدس اشغالی و تلآویو شهرهای حیفا، رمات هشارون، نس تسیونا و العفوله نیز شاهد اعتراضات علیه نتانیاهو و کابینهاش بود. روی کار آمدن کابینه راستگرای نتانیاهو، گسست در درون صهیونیستها و سران سیاسی و نظامی آنها در سرزمینهای اشغالی را تشدید کرده است؛ بهطوری که بسیاری از کارشناسان و مقامات صهیونیست درباره وقوع جنگ داخلی و فروپاشی درونی رژیم صهیونیستی هشدار دادهاند. روز دوشنبه نيز، بنی گانتس رئیس حزب «اردوگاه دولت» در صفحه توئیتر خود نوشت: «ما اکنون در اوج یکی از چالشبرانگیزترین و پیچیدهترین دورههای امنیتی از زمان تأسیس اسرائیل قرار داریم.» وی با اشاره به بحران داخلی کابینه نتانیاهو و ادامه برگزاری اعتراضات در فلسطین اشغالی افزود: «نتانیاهو به امنیت اسرائیل ضربه زده است.»
تهديد سربازان به توقف فعالیت
مخالفتهاي نظاميان با طرح جنجالي نتانياهو براي تغيير قوانين قضايي همچنان در حال گسترش است و روز گذشته نيز «اسرائیلهیوم» اعلام کرد که بیش از ۱۱۰۰ سرباز از یگان ۸۲۰۰ هشدار دادند در صورت تصویب طرح اصلاحات قضایی، فعالیت داوطلبانه خود را متوقف میکنند. نیروهای پشتیبان در پیامی تاکید کردند، در ماههای گذشته کابینه رژیم صهیونیستی اقدامات مختلفی را در پیش گرفت که در نتیجه آن این رژیم به یک دیکتاتوری تاریک تبدیل شد، بر این اساس قصد داریم با تعداد زیادی از نیروهای داوطلب ذخیره در بخش تسلیحات و یگانهای دیگر ارتش، از فعالیت داوطلبانه دست بکشیم. همزمان ارتش رژيم صهيونيستي با كمبود نيرو هم مواجه شده است و روز دوشنبه، رادیو ارتش صهیونیستی خبر داد که ارتش این رژیم قصد دارد گروهان «تومر» در لشکر «جعفاتی» را بهخاطر کمبود شدید نیرو جمع کند؛ زیرا حریدیها هیچ استقبالی از حضور در این گروهان نظامی نمیکنند و به فکر فرار از خدمت هستند.
افزايش ترس و مشكلات رواني
يك ماه پس از انجام عملیات قهرمانانه «محمد صلاح» سرباز مصری در مرزهای مصر و سرزمینهای اشغالی، ساکنان شهرکهای صهیونیستی «وادی عربه» در ترس و وحشت به سر میبرند. البته ترس صهیونیستها از این امر بیدلیل نیست، زیرا براساس گزارش الميادين، نفوذ به مرزهای شرقی مناطق اشغالي بسیار آسان و علاوهبر نبود فنسکشی، تعداد نظامیان صهیونیستی در آن بسیار کم است. «رونیت زیلبرشتاین» خبرنگار روزنامه صهیونیستی «اسرائیلالیوم» نيز به نقل از صهیونیستهای ساکن مرزهای اردن میگوید: «شبها نمیخوابیم و بسیار نگران هستیم، اصلا بعید نیست که از سمت مرزهای اردن حمله شود و اینجا جنازهها را ببینیم.»